Høstfesten på Steinerskolen

I år, som i fjor har vi en flott skolehage med noen grønnsaker, urter og blomster som elever og lærere i fellesskap har dyrket fram. På høstfesten er det tid for å se på, og ikke minst høste og smake på hva naturen har gitt oss av frukt, bær, urter, blomster og grønnsaker! Høstfesten er også en hyllest til «markens grøde» fra jord til bord.  På høstfesten setter vi søkelyset på maten vår, vi skal forstå hvor maten kommer fra, elevene skal se at det de sådde som små frø i vår, har blitt til grønnsaker i løpet av sommeren. Vi skal være ydmyke og takknemlige for hva naturen gir, og for hva vi kan gi tilbake.

Forberedelsene til festen starter allerede om våren, da noen klasser har hagebruksuke og sår tomatplanter og setter ut f. eks. løk og poteter i skolehagen. Veksten kan følges fram til elevene selv kan høste inn etter skolestart. 1 klasse med faddere i 5 klasse henter korn hos bonden, likeså solsikker, gulrøtter og deilig mais fra bonden på Tromøya. I år ble Kamilla og Benedicte, sammen med sine faddere Ragnhild og Eva også intervjuet av NRK radio. Lytt 1:19 ut i sendingen – mais er jo det beste som finnes jo!.

Korn blir så til små nek, kornkrans og til brød. Fløte blir til smør, som også tilsettes litt urter fra hagen. Klassene har vers og sanger om det å plukke bær og frukt, og sangene handler om hvordan bonden arbeider. Dette anskueliggjøres gjennom sang og bevegelse. Mange flittige små hender er med å forberede, stelle og dekke til festen. 7 klasser har mat og helse og har gjort en ekstra innsats i hovefag i dag for å stelle i stand et vakkert festbord. Maisen er nydelig å spise fra grillen eller dampet på gassblusset! I år har vi tatt i bruk utekjøkkenet og også stekt brød i vår nye bakerove! Alle disse gode sanseopplevelsene i form av gode lukter, farger og smaker gjør noe godt med oss. Derfor er det alltid ekstra god stemning på høstfesten. Elevene ser fram til den, og vi voksne ser fram til den.

Vi har noe grønt i egen hage, men likevel trengs det alltid hjelp av medarbeidere, elever, foreldre og foresatte for virkelig å få til et bord med stor variasjon, flotte farger og mange smaker! Denne dagen ønsker vi også å fokusere på skolens fellesskap, ved at alle bidrar til å lage et fantastisk og fargerikt og bugnende festbord med mat! Alle kan fryde seg over naturens mangfold i form og farger, forsyne seg og ikke minst smake på kjente og ukjente ting. Alle har bidratt med forskjellig til festen. Chili er populært og i år var det ekstra mange som smakte på neper og pastinakk. Det smakte slettes ikke så verst. Tusen takk for alle bidrag!

Festen starter med felles sang og dans! Det var flott å se hele skolen danse i ring i skolegården. Etter vårt nydelige festmåltid er det tid for lek. Store og små deltar i fellesskap i aldersblandede grupper. I år kunne vi samtidig nyte synet av vindmøllen, som ble ferdigmontert til festen!

Som vanlig ble restene fra høstbordet ryddet sakte inn og det var kanskje noen smakebiter igjen til fritidsforeldre og andre foreldre som hentet på ettermiddagen. Restene av grønnsakene brukes i matlagingen utover høsten. Fuglene får nyte kornkransen utover kvelden og vi kan glede oss over disse fuglene på fritidsdøren en stund fremover!