Mikaelsfesten

Mikaelsfesten har sin bakgrunn i Mikkelsmesse, og engelen Mikaels kamp mot dragen, som i bibelhistorien er et bilde på djevelen, eller det onde i verden. Derav navnet Mikaelsfest. For elevene har denne festen en tydelig overskrift. Festen har et bakteppe i form av en historie om en modig ridder ved navn Georg. Han redder prinsessen fra dragen. Festen handler videre om mot, det å være modig, finne styrke i seg selv og kanskje i ytterste konsekvens bekjempe det onde i verden og kanskje i oss selv?

Temaet behandles på ulikt vis i forhold til alderstrinn. Dagen tilbringer vi på Stølsvika på Hisøya. Her har vi en felles åpning med historie og sang, før elevene går til de ulike «motsprøvene» som vi har laget for dem. De blir utfordret på ulikt vis. Dragepasset bæres av elevene, og er beviset på gjennomføringen av de ulike motsprøvene. Gå barbeint gjennom tangen, kasseklatring, bade i kaldt vann, møte heksa og trollmannen. Smake på ukjente ting. Sist men ikke minst innebærer dagen et møte med dragen…. For de eldste elevene, er opplegget litt annerledes. I fjor måtte de bygge flåter, men i år skal de smi og støpe! Dagen avsluttes med et ståpadlerace for ungdomsskolen.

Alle motsprøver er tilpasset alder, og elevene gjør det de tørr og har lyst til. Klassene 1-3 blir fulgt rundt av klasselærer. «Planken», som tillater elever å hoppe fra stupebrettet, er fra 5.klasse. «Fossen», som handler om å stå under et tre og få sjøvann i hodet, er tradisjon for 6. klasse. Ingen av motsprøvene er på noen måte farlige og alle blir ledet av voksne.